
CEC Bank Mobile Banking permite conectarea conturilor de la alte bănci
Originea CEC Bank
În anul 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza decidea să facă ordine în finanțele țării și, prin decret domnesc, înființa Casă de Depuneri și Consemnațiuni (CDC), strămoșul actualului CEC. Banca desfășura operațiuni similare trezoreriei statului. Sarcina tipăririi biletelor ipotecare și a controlului tuturor operațiunilor legate de emisiunea lor a fost, în 1877, încredințată Casei de Depuneri și Consemnațiuni. Realizatorul desenelor de pe biletele ipotecare a fost pictorul Nicolae Grigorescu.
Regele Carol I, ca fondator al primei case de economii naționale, a participat personal la deschiderea primului ghișeu al instituției, la 1 aprilie 1881. Carol I a semnat "manu propria" prima cerere de libret, devenind primul depunător și dețînător al unui libret de economii românesc. În libret a fost înscrisă sumă de 300 lei, maximum de depunere dintr-o dată în acea vreme.
În 8 iunie 1897 a fost pusă piatră de temelie a Palatului CEC, în prezența Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta, dar și a membrilor guvernului Sturza, printre care Ion C. Brătianu și G. Cantacuzino. Planurile clădirii au fost elaborate de arhitectul Paul Gottereau, iar de construcția propriu-zisă s-a ocupat arhitectul Ion Socolescu.
CEC Bank își continuă procesul de digitalizare și vrea să surprindă piața bancară prin lansarea aplicației de Mobile Banking, aplicație ce oferă posibilitatea conectării conturilor de la alte nouă bănci de top și instituții financiare pentru vizualizarea conturilor și tranzacțiilor. Acestea sunt: BT, BCR, Raiffeisen, BRD, Unicredit, ING, Libra Bank, Alpha Bank și Revolut.
“Verificarea soldului conturilor este cea mai frecvent accesată funcționalitate pe Mobile Banking, iar în medie, un utilizator activ își verifică soldul conturilor de 3 ori pe săptămână. Sperăm că prin deschiderea accesului către conturile de la alte bănci și instituții financiare, să oferim un plus de confort și rapiditate clienților, care vor avea astfel acces la situația financiară completă agregată dintr-un singur loc: aplicația Mobile Banking a CEC Bank”, a declarat Mugur Podaru, director Operațiuni la Distanță în cadrul CEC Bank.
Conturile externe pot fi adăugate direct din aplicația Mobile Banking a CEC Bank, în trei pași simpli:
- Pasul 1: din meniul principal, se accesează opțiunea Conturi/Adaugă conturi de la alte bănci;
- Pasul 2: se selectează banca dorită;
- Pasul 3: se confirmă accesul, folosind datele de autentificare stabilite în relația cu banca la care e domiciliat contul.
Ulterior, soldurile conturilor externe și listele tranzacțiilor vor fi disponibile direct în aplicația de Mobile Banking a CEC Bank, fără a mai fi necesară accesarea și autentificarea în alte aplicații. Serviciul este accesibil gratuit, fără comisioane suplimentare. Aplicația de Mobile Banking a CEC Bank a înregistrat o dublare a numărului de utilizatori și o crestere de peste 110% a numărului de tranzacții în 2020.
Aplicația de Mobile Banking a CEC Bank a înregistrat o dublare a numărului de utilizatori și o crestere de peste 110% a numărului de tranzacții în 2020. În prezent, aplicația CEC Mobile Banking oferă următoarele funcționalități:
- Plăți instant și Alias Pay (plăți pe baza numărului de telefon) către destinatari cu conturi la bănci care au aderat la acest serviciu Transfond;
- Integrare cu ghiseul.ro pentru vizualizarea și achitarea taxelor, impozitelor și amenzilor;
- Posibilitatea de a alimenta conturile de la CEC Bank, prin Intercont Transfer, cu sume de pe cardurile emise de alte bănci;
- Vizualizarea situației creditelor și plata ratelor;
- Posibilitatea de a modifica limitele de tranzacționare și setările cardurilor de debit;
- Posibilitatea de a autoriza biometric plățile online efectuate cu cardul;
- Funcționalități de bază precum vizualizarea soldurilor, efectuarea de plăți și transferuri în lei și valută, deschiderea de conturi și depozite și alimentarea conturilor de economii.
Detalii regăsiți în pagina dedicată de pe CEC Bank Canale digitale.