11 Feb 2021 Timp de citire: 3 minute
Visul numit Bitcoin. Începutul anului 2021 a fost puternic marcat de capitalizarea bursieră totală a criptomonedelor.

Visul numit Bitcoin. Începutul anului 2021 a fost puternic marcat de capitalizarea bursieră totală a criptomonedelor.

Peer-to-peer, sau P2P în forma sa abreviată, se referă la rețele de calculatoare care folosesc o arhitectură distribuită. În rețelele P2P, toate calculatoarele sau dispozitivele care fac parte din ele se numesc peers (colegi, egali) și împart între ele sarcinile. Fiecare dispozitiv care face parte dintr-o rețea peer-to-peer este egal cu celelalte dispozitive. Nu există „egali” privilegiați și nu există un dispozitiv administrativ în centrul rețelei.

BNR a emis un comunicat de presă cu privire la poziţia instituţiei faţă de criptomonede, clasificându-le drept „active speculative, extrem de volatile şi riscante. Pe fondul lipsei reglementărilor şi a lipsei supravegherii schemelor de monede virtuale, la nivel global, precum şi a diversificării acestora, s-au amplificat riscurile financiare şi reputaţionale la nivelul deţinătorilor”, se arată în comunicatul Băncii Naţionale.

Începutul anului 2021 a fost puternic marcat de capitalizarea bursieră totală a criptomonedelor. Aceasta a depășit valoarea de o mie miliarde USD, pentru prima dată de la introducerea primei criptomonede in 2009. Revolut oferă posibilitatea tranzacțiilor criptomonedelor pe platforma lor într-un mod simplu și intuitiv. Prin definiții și grafice actualizate în timp real, au creat o platformă accesibilă clienților lor.

Ce sunt criptomonedele?

Criptomonedele sunt bunuri digitale care există într-o rețea securizată criptografic și care sunt securizate printr-o rețea de computere peer-to-peer, nu într-o entitate centrală, cum ar fi o bancă. Utilizatorii Revolut au posibilitatea de a tranzacționa criptomonede într-un mod simplu și rapid. Prețul croptomonedelor este unul volatil, adică acestea pot câștiga sau pierde valoare în timp.

Ce criptomonede sunt acceptate?

Se pot cumpăra/vinde Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Ripple (XRP), Stellar (XLM), EOS (EOS), OMG Network (OMG) și Tezos (XTZ). Cei de la Revolut explică fiecare criptomonedă în parte, aici găsiți definiția a doua dintre ele:

Bitcoin (BTC) este o monedă digitală folosită pentru plăți rapide, sigure și ieftine, fără a fi necesară existența unui emitent sau a unui procesator central. A fost prima monedă descentralizată, introdusă în anul 2009.

Bitcoin Cash (BCH) este rezultatul unei divizări majore a BTC în urma dezbaterilor din cadrul comunității BTC și al minerilor cu privire la aspecte legate de scalabilitate și viteza de tranzacționare. BCH este complet independentă de BTC și are dimensiuni mai mari de blocuri, ceea ce înseamnă că se pot procesa mai multe tranzacții într-un timp mai scurt.

Cum calculează Revolut cursul de schimb valutar pentru criptomonede?

Se emit prețurile din platformele de schimb partenere și se calculează un preț mediu ponderat în funcție de volum (Volume Weighted Average Price/VWAP). Cursul platformei derivat ia în considerare alți factori, precum volatilitatea și dimensiunea pieței.

Se aplică apoi o marjă la cursul derivat, care este afișată separat înainte de a se efectua o tranzacție, precum și ulterior, în detaliile tranzacției. Valoarea marjei depinde de planul pe care clientul îl folosește (pentru detalii, platforma Revolut recomandă a se consulta secțiunea lor de Taxe și comisioane). Prețul care se plătește este fixat în momentul în care se stabilește schimbul.

Criptomonedele sunt reglementate?

Criptomoneda nu este un produs reglementat în Regatul Unit. Fondurile primite pentru tranzacțiile cu criptomonede nu vor fi asigurate (spre deosebire de tranzacțiile cu monedă fiduciară, făcute în acord cu obligațiile Revolut în conformitate cu Regulamentul Regatului Unit din 2011 privind banii electronici). Nicio criptomonedă stocată de platforma Revolut nu este acoperită de Schema Regatului Unit de compensare pentru servicii financiare.

Deoarece criptomonedele sunt o formă de monede digitale relativ nouă, reglementările sunt elaborate pe parcurs, deci există întotdeauna un potențial de risc. Să nu mai vorbim de un grad ridicat de incertitudine în privința modului în care organismele locale de reglementare vor reacționa la criptomonede pe viitor.

Volatilitatea prețurilor

Criptomonedele se remarcă prin caracterul foarte volatil al evoluției prețului. În cazul deținerii sau efectuării tranzacțiilor cu criptomonede, riscul de pierdere poate fi substanțial. Dacă se folosesc criptomonede pentru a le stoca valoarea sau, mai bine zis, pentru a specula în privința valorii viitoare a criptomonedelor, există întotdeauna riscul de a pierde o parte din bani sau toți banii dacă valoarea monedei digitale scade brusc.

Dacă există orice îndoială în legătură cu criptomonedele sau cu felul în care ar trebui să se acționeze, Revolut recomandă să se solicite consiliere financiară (inclusiv consiliere legată de impozite, printre altele) de la un specialist în finanțe independent și autorizat. Ei nu fac nicio declarație cu privire la oportunitatea tranzacțiilor cu criptomonede.